De tuin van Emeline en Alwine te Veldhuis
Tuin open op zaterdag 7 september 2024 van 10.00 tot 16.00 uur.
Alexanderstraat 12, 3295 EV ; ’s-Gravendeel
Alwine en Emeline te Veldhuis zijn opgegroeid in het centrum van Dordrecht. Daar hadden ze geen tuin, alleen een dakterras. Hun moeder komt uit ‘s Gravendeel en kent de situatie van vroeger nog. Op deze plek stond een boerderijtje en het 1e winkeltje in ‘s Gravendeel van familie v/d Hoek. Fam. Te Veldhuis is in 2010 naar ‘s Gravendeel verhuisd. Het centrum van Dordrecht werd hen te druk, ze wilden meer ruimte, groen en een huis met een tuin. Dit huis is in 2005/2006 gebouwd. In 2010 kwam het te koop. Het huis was nog niet af. Rondom lagen grote hopen aarde, zand en bergen stenen/ dakpannen. Er was nog geen tuin. Zij hebben een kering aangelegd tegen de dijk, het balkon en de garage zijn gebouwd. Samen met de Bruijn en Sabelis is een mooi tuinontwerp bedacht. De tuin is ongeveer 1000 m2.
De tuin is deels aan de dijk gelegen en wordt omringd door de grote platanen aan de voorzijde en aan de achterzijde wordt deze begrensd door het groen van het sportcomplex. Er zijn geen planten in de tuin gekomen die niet in de Hoeksche Waardse klei gedijen. De lievelingsplanten zijn de tulp, iris en agapanthus. Die doen aan de vakantie denken. Vrijwel alle kleuren komen voor in de tuin, behalve geel. De enige gele bloemen zijn narcisjes met een oranje trompetje. Blauwe druifjes kom je in hun tuin niet tegen. De Engelse cottagetuin in combinatie met prairie beplanting heeft hun voorkeur. Van oma kregen ze een abrikozenboom, die oma uit een pit heeft opgekweekt ruim 20 jaar geleden. Die boom wordt natuurlijk gekoesterd. Als bepaalde planten het niet zo goed doen krijgen ze een aparte behandeling op hun “high care”-afdeling, zodat ze, na hersteld te zijn, weer op een betere plek teruggeplaatst kunnen worden. Ze hebben in het natte gedeelte natuurlijk veel slakken. Bollen krijgen veel ruimte. Veel tulpen komen ieder jaar terug, maar dat geldt niet voor alle bollen. Dus planten jaarlijks veel nieuwe tulpenbollen bij. Zo hebben ze hun eigen “Keukenhofje”. Alleen de dahliaknollen worden in de herfst uit de grond gehaald, alle ander bollen laten ze zitten.
Het heermoes gewoon wordt afgemaaid. Natuurlijk hebben ze last van de wingerd en zevenblad, maar daar maken zij zich niet druk om. Zelf stekken en zaaien de planten. Irissen doen het heel goed en annabellen stekken ze en agapantus hebben ze met veel geduld (3 jaar) uit zaad verkregen. Kievitsbloemen zorgen voor kleur in het voorjaar, samen met de sneeuwklokjes en helleborus. Ze hebben veel vaste planten, maar ook zelf gezaaide planten zoals cosmea’s en papavers. Ze hebben ook veel zonnehoeden, alliums en hortensia’s.
In de voortuin waren veel siergrassen, maar die deden het daar niet goed. Het was er te heet. Afgelopen najaar zijn er verschillende nieuwe vaste planten in de voortuin gezet waaronder, taxusbollen, geraniums, papaver, zonnehoeden, hibiscus en een paar kleine prunus struiken. Ze hebben roze salvia’s geplant in de volle grond. Grote paarse salvia’s zijn gestekt. Er zijn ook veel gladiolen in de tuin, ook die laten ze gewoon staan. Hun andere hobby zijn de paarden.
Ze hebben naast hun werk en hobby’s weinig tijd om in de tuin te zitten. Het gazon had een slechte start dit jaar, maar dat begint aardig beter te worden. De tuin is een plek om van te genieten. Ondanks het verkeer over de dijk vinden ze het hier heerlijk rustig. Verhuizen uit het centrum van Dordrecht naar hier is dus goed bevallen.