open2023

De tuin van Ton en Anja Luijkx

 

Tuin open op zaterdag 17 juni 2023 van 10.00 tot 16.00 uur.

 

 

Rijkestraat 43; 3295 BS; ‘s-Gravendeel

 

Heel vroeger stond hier een klassieke boerderij, sinds de jaren ’40 een onder architectuur gebouwde villa met een zgn. “lessenaarsdak”. Ernaast stond een grote schuur. Het geheel was eigendom van de familie van den Berg.

Leuk detail: De zoon van de oorspronkelijke familie Van den Berg, Frans van den Berg, is kunstschilder. Onlangs was hij te zien in het tv-programma “Sterren op het doek”. Hij maakt onder andere portretten en mooie aquarellen over de Hoeksche Waard.

Anja en Ton hebben de grond van de oude schuur gekocht, zij zochten al geruime tijd naar een ruim woonhuis in het centrum met een garage voor de hobby van Ton. Ze hebben een ontwerp voor een moderne “klassieke” boerenwoning ingediend dat binnen de maten van de schuur bleef, met ruimte voor groen. Tot hun blijdschap werd het plan door de gemeente goedgekeurd en zo zijn ze hier gekomen.

Anja is geboren en getogen in ‘s-Gravendeel, haar man Ton komt van buiten de Hoeksche Waard. Na eerst op 2 andere plaatsen in ‘s-Gravendeel te hebben gewoond, nam het gezin in 2017 hun intrek in hun nieuwe huis aan de Rijkestraat. Anja groeide op in een flat, haar man Ton groeide op in een huis met een grote tuin. Hij is daarmee opgegroeid en is nog steeds graag in de tuin aan het werk.

Ze wilden niet het gehele perceel bebouwd hebben, maar ook groen rond het huis. De tuin moest modern en onderhoudsvriendelijk worden. Samen met hoveniers “De Bruijn en Sabelis” hebben ze een passend ontwerp gemaakt.

Het huis staat met de voorgevel direct aan de straat. Een voortuin ontbreekt dus. Met de zijtuin is het groen doorgetrokken tot aan de straat. De fraaie blauwe poort geeft een mooi extra accent. Op het erf is een balans gezocht tussen parkeerruimte voor auto’s en beplanting. Een groene basis met witte Annabellen. Vanaf de straat zijn de leibomen en Albizia Julibrissin, de Perzische slaapboom te zien.

De achtertuin is beschut en biedt voldoende privacy. De grijze bestrating en de oude gevels van de historische schuur van de achterburen passen mooi bij elkaar. Ook is er bewust voor gekozen om oude tuinmuren te behouden en in de tuin als achtergrond te gebruiken. De zijgevel van de schuur van de buren is eveneens een passend onderdeel van de erfafscheiding geworden, het betreft een gepotdekselde zwarte houten gevel.

De in de tuin gebruikte materialen en beplanting zijn samen met de hovenier Raymond Sabelis zorgvuldig uitgezocht. Zo is er een mooie variatie en een rustige basis en zijn er bijzondere planten, zoals de Albizia, Cipressen, Fatsia’s, Weigelia’s en diverse grassoorten.

De Amberbomen verkleuren prachtig in het najaar en de verschillende soorten klimop vormen een mooie groenblijvende afscheiding met de buren. Vanuit de achtertuin vormt een fraaie oude kastanjeboom op het erf van de achterburen, een mooie achtergrond.

Met meerdere terrassen, deels van een overkapping voorzien, is er altijd een plekje te vinden om buiten te kunnen zijn en van de tuin te genieten. De toegepaste tuinverlichting geeft de tuin ’s avonds een stukje extra sfeer.

 

 

informatie volgt 20210805 153401 20210805 153416