open2023

De tuin van Ingeborg en Jan Huisman

 

Tuin open op zaterdag 17 juni 2023 van 10.00 tot 16.00 uur.

 

 

  Platte Schenkel 3; 3295 KJ; ‘s-Gravendeel

 

Tuin van Ingeborg en Jan Huisman Platte Schenkel 3. In deze tuin is het terras waar koffie en thee met gebak gebruikt kan worden.

Ingeborg is geboren in ’s-Gravendeel en Jan in Maasdam.

Hun tuin telt 3840 m2 en een weide van 3000 m2. Oorspronkelijk stond er een grote kippenschuur en lagen er betonplaten voor de vrachtwagens op hun erf. In 2017, toen zij er kwamen wonen zijn de opstallen verwijderd en is er begonnen met de tuinaanleg. Er zijn een paar bomen blijven staan en daar is zonder vastomlijnd plan omheen gebouwd. De tuin is als het ware ontstaan. Ze hebben alles samen gedaan en het merendeel met gebruikte materialen. Voor met name het zwaardere sjouw en spitwerk heeft hun zoon ook goed meegewerkt.

Op het erf zijn ook schuilstallen en een rijbak aanwezig voor Ingeborg haar paard en een gezelschapspony. De paarden lopen de hele dag los in de paddock. Verder zijn er nog kippen, die wonen in de moestuin.

Het is een echte liefhebberstuin met veel creativiteit en een grote verscheidenheid aan vaste planten. Jan is onderhoudshovenier en kweekt zelf ook planten, die langs de weg ook te koop staan. Een diervriendelijke / insectvriendelijke tuin met veel soorten vlinder en insectlokkende planten. De grond is verrijkt door compost afkomstig van hun eigen paardenmest. In de moestuin is een pluktuin in wording, hopelijk valt er in juni al veel moois te zien.

Trots zijn ze op hun meerstammige Zeven Zonenboom, die er sinds 2020 staat. Het is een late bloeier, welke erg lekker ruikt en mooi verkleurt. Een tweede trots is de in 2021 aangelegde vijver die op een schuin talud gelegen is. Ook deze is gemaakt met gebruikte materialen, grindtegels, rotsblokken en stukken van een oude natuurstenen vloer.

Het stel probeert laatste tijd te werken volgens de principes van de permacultuur, dat wil eigenlijk zeggen….hand in hand met moeder natuur. Daarom gaan ze in de winter af en toe op cursus. In de zomer hebben ze daar nooit tijd voor want ze zijn ieder weekend van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de tuin te vinden.

Jan en Ingeborg heten jullie hartelijk welkom in de tuin.

 

 

huisman 23 01huisman 23 02