open2023

De tuin van Hessel en Nienke Visser

 

Tuin open op zaterdag 17 juni 2023 van 10.00 tot 16.00 uur.

 

 

 Smidsweg 7a; 3295 BT; ‘s- Gravendeel

 

Deze tuin bevindt zich in het centrum van ’s-Gravendeel. Hessel is geboren in het huis er naast, waar nu de damesmodeafdeling van Voorwinden gevestigd is. Zijn grootouders hebben in hun huidige huis gewoond dat werd afgebouwd in 1941. Achter het huis lag alleen maar een weiland met schapen. Het is bijzonder om te bedenken dat Hessel als kind bij opa en oma aan tafel zat en nu zelf hier woont. Opa was een bekende vlasboer in de Hoeksche Waard en is op 97-jarige leeftijd overleden. Nienke komt oorspronkelijk uit Zwijndrecht en voelt zich helemaal thuis in ’s-Gravendeel.

In 1981 zijn Nienke en Hessel hier komen wonen. Zij zijn pas de tweede bewoners van het huis. Zij wilden het grote, vierkante en wat donkere huis veranderen in een lichter en minder opvallend huis. Ze wilden zoveel mogelijk zelf doen. Daarom hebben ze eerst vijf jaar boven gewoond, zodat de bouwmaterialen beneden konden blijven liggen en ze er een goede werkplaats hadden. De grote constructieve verbouwingen zijn door vakmensen gedaan, de rest hebben ze zelf gedaan. Toen de eerste verbouwing klaar was, kregen ze een goed geïsoleerd huis met ruim zicht naar buiten. Het donkere huis is nu veel lichter en er is van de ochtend tot de avond zon in huis. Na de verbouwingen werd het tijd om ook de tuin in orde te maken.

In één avond hebben ze begin 1984 samen met Jan Vogelaar een goed tuinontwerp gemaakt en de grote lijnen uitgezet. Het huis was een groot opvallend blok, rechthoekig, fors en dominant. Door meer cirkels in de tuin op te nemen werd de vierkante vorm van het huis afgezwakt

Toen ze het weiland achter het huis wilden gaan gebruiken, vonden ze veel stenen en ander afval. Eerst veel puin geruimd, zelfs een kiepwagen vol. Daarna hebben ze het hele weiland met een speciale spitmachine laten bewerken. Met man en macht is er vanaf april gewerkt en in zes weken tijd was de tuin klaar. Er zijn toen veel bomen geplant. In de loop van de eerste twintig jaar is er structureel weinig veranderd aan de tuin. Wel is er nog een grote verbouwing geweest door een garage en kantoor naast het huis te bouwen in 1998. Na verloop van tijd verdwenen de fruitbomen en van de drie kastanjebomen is er nog maar één over is.

De hoveniers van De Bruin en Sabelis hebben omstreeks 2010 een nieuw ontwerp gemaakt. Daarbij werden de ronde lijnen omgezet naar achthoekige. Dat is goed te zien bij het grasveld achter het huis en de bestrating. Er is vooral gewerkt met hoeken van 45 graden, die overal in de tuin terugkomen. Ook is het grasveld geschikt gemaakt voor een robotmaaier, die al zo’n 15 jaar dienst doet. In de tuin is er altijd wel een lekker zonnig plekje om te zitten. De vijver bevond zich oorspronkelijk achterin de tuin. Toen de kinderen groot genoeg waren, werd er een nieuwe vijver bij het terras gemaakt. Vanuit elke hoek, zowel binnen als buiten, heb je nu een mooi zicht op de tuin. Ze wilden dat de achtertuin privé zou zijn, zonder gebruik van schuttingen. Dat gebeurde met behulp van diverse struiken in verschillende tuinvormen. Inmiddels is dat een natuurlijke afscherming geworden.

De grote rode beukenboom in de voortuin stamt uit de tijd van zijn grootvader. Deze beuk is al ouder dan 80 jaar en een monumentale boom geworden. Ze hebben verschillende andere bomen in de tuin, waaronder een mooie groep berken. Ze kweken zelf geen planten, maar Hessel zou graag nog verrijdbare plantentafels hebben. Al jaren lang hebben ze een meewerkende tuinman. De eerste is twee jaar terug met pensioen gegaan Inmiddels is er iemand anders gevonden die hand- en spandiensten verricht. Het hoge snoeiwerk wordt gedaan door De Bruin en Sabelis. Het gras is door hen pas weer geverticuteerd en opnieuw ingezaaid. Ze proberen zo min mogelijk te spuiten en hebben het grond waar gras op staat bijvoorbeeld een jaar braak laten liggen om het onkruid kwijt te raken.

Al met al zijn Nienke en Hessel erg blij met hun huis en tuin. Ze hebben er hard aan gewerkt om het te veranderen in wat het nu is. Het is een modern en licht huis met een prachtige tuin die bijdraagt aan de privacy in de achtertuin. Het is mooi om te zien hoe deze plek, waar Hessels grootouders vroeger woonden en waar hij als kind aan tafel zat, nu nog steeds in de familie is en met zoveel zorg wordt onderhouden.

 

Visser 23 01Visser 23 02