open2023

De tuin van Hannie en Ad Stam

 

Tuin open op zaterdag 17 juni 2023 van 10.00 tot 16.00 uur.

 

 

 Onder de Molen 1; 3295 LL; ‘s-Gravendeel

 

De tuin van Hannie en Ad Stam, Onder de Molen 1, ’s-Gravendeel.

Hannie is een echte “seuter”. Ad is import en komt uit Wieldrecht, aan de andere kant van de rivier. Zijn ouders hadden daar een ouderwetse woning met nog een echte moestuin van 300m2. Een tuin hoort er wat hem betreft dus bij, wat anders werd toen zijn vader het zware tuinwerk niet meer kon doen, en hij jaarlijks het perceel mocht spitten. Toen is wellicht de keuze al gemaakt, van wel een tuin maar dan geen moestuin.

Bij hun eerste woning hoorde een kleine tuin, waarin de zandbak belangrijker was, dan bloemen. Bij hun tweede woning was al sprake van een bescheiden bloementuin. Rond 2000 werd besloten op zoek te gaan naar een perceel bouwgrond met voldoende ruimte voor een flinke tuin. Net als nu was het ook toen lastig om bouwgrond te vinden, en bij toeval kwamen ze in 2006 hun huidige woning tegen die voldeed aan al hun wensen, hoewel !!.

De tuin was 1100m2 groot, zonder enige beplanting, maar wel met een grindverharding van ruim 200m2, zijnde een deel van het oude parkeerterrein van de voormalige perkplantjes kwekerij die hier in het verleden gevestigd was. Met behulp van een goede vriend die kon beschikken over een kraan is de tuin volledig op de schop gegaan, beschoeiing en drainage aangebracht, verwijderen grindverharding en aanvoer nieuwe tuingrond.

Ad heeft de tuin zelf ontworpen en aangelegd. De tuin is aangelegd in diverse tuinkamers, waarbij elke tuinkamer is ingedeeld in kleinere vakken, overzichtelijk en makkelijk in onderhoud. Getracht is elke tuinkamer zijn eigen sfeer te geven, zo is één van de tuinkamers ingedeeld als “molenwiek”, met verwijzing naar de molen waar ze op uitkijken.

Ad en Hannie hebben in basis geen kennis van het plantenvak. Men zegt “door schade en schande wordt men wijs” en dat geldt ook voor de afgelopen jaren, menig plantje heeft het niet overleeft. De opgedane kennis wordt echter wel opgeslagen in de PC om herhaling te voorkomen. In de PC is ook het tuinontwerp opgeslagen, inclusief welk plantje waar in de tuin te vinden is, alsmede informatie over de planten zelf.

Inmiddels zijn Ad en Hannie ruim twee jaar met pensioen, hebben dus meer tijd om de indeling van de tuin te verbeteren en zich het vermeerderen van planten eigen te maken. Ook wordt bij een bezoek aan Dordrecht de winkel van Vreeken zaden regelmatig bezocht, want ook plantjes op deze manier kweken is leuk.

Kortom ze hebben hun “stekkie” gevonden, en hopen er nog vele jaren plezier van te hebben.

 

stam 23 01